Bli 10 procent lyckligare på 10 minuter med hypnotisörens smarta knep

sep 13 2016

Bli 10 procent lyckligare på 10 minuter med hypnotisörens smarta knep

Du är bara några minuter bort från att bli lyckligare. Här är hypnotisören och föreläsaren Erik Olkiewicz bästa tips.

Så blir du lyckligare #1. Tryck på dina medmänniskors röda lyckoknapp – och se din egen glädje växa.

En mer positiv syn på andra kan öka din lycka. Jag uppträder med en hypnosshow och inför ett uppträdande ringde jag min amerikanske mentor som är världens mest erfarna hypnotisör och bad om råd. Hur skulle jag hantera den här särdeles knepiga publiken?

Han svarade: ”Föreställ dig att alla människor du ser bär en stor röd knapp. De vill att du ska trycka på den här röda knappen, för på den står det FÅ MIG ATT KÄNNA MIG SPECIELL”.

Summa summarum: Människor vill bli sedda, uppmärksammade, älskade och omtyckta – och denna medkänsla med andra kommer att öka din egen lycka.

Vetenskapen ger honom rätt. Hur positivt du ser andra är kopplat till hur lycklig, godhjärtad och känslomässigt stabil du är, har en amerikansk studie kommit fram till. Och det motsatta – att ha en negativ uppfattning om andra är kopplad till högre nivåer av narcissism och asocialt beteende.

Det här kan du göra på tio minuter: Har du någon i närheten av dig nu? Bra. När du tar strålkastarljuset bort från dig och riktar ett positivt ljus mot dina medmänniskor händer något – i dig och i dem. Det är som medborgarrättskämpen Martin Luther King sa: ”Livets mest långlivade och brådskande fråga är, Vad gör du för andra?”

Så blir du lyckligare #2. Skriv ner vad du är tacksam över – och märk att något magiskt händer i dig.

Flera gånger i veckan tar jag fram mig röda anteckningsbok och skriver jag ner allt jag är tacksam över. Det brukar bli en lång lista, men efter bara några minuter märker jag att skuggorna i mitt liv börjar trängas undan och att glädjen, lugnet och ljuset återvänder.

Vetenskapen menar att en tacksamhetsbok är rätt väg att gå – flera studier har bevisat att tacksamhet förbättrar din mentala hälsa, din fysiska hälsa, din sömn och din självkänsla.

Det här kan du göra på tio minuter: Det finns ett känt citat som lyder: ”Det är inte lyckliga människor som är tacksamma. Det är tacksamma människor som är lyckliga”. På tio minuter hinner du dela vad du är tacksam över med din kompis eller partner eller skriva ett brev till dig själv där du listar vad du är tacksam över.

Så blir du lyckligare #3. Testa självhypnos-experimentet – och upptäck att livet blir bra mycket roligare.

Marci Shimoff, författare till boken ”Happy for no reason”, har ägnat decennier åt att studera vad vetenskapen säger om lycka. Hon har intervjuat mängder av experter – och ett väldigt speciellt gäng individer hon kallar ”Happy 100”. Det är hundra personer ur alla samhällsskikt som är djupt och villkorslöst lyckliga.

Lyckliga människor gör något som olyckliga människor inte gör – de registrerar det positiva i deras omgivning. Som hypnotisör kan jag inte se det som något annat än självhypnos: De fokuserar på en sak, och exkluderar annat. Och det är som en av världens bästa coacher brukar säga: Det du fokuserar på växer.

En studie från Harvard University har även kommit fram till att självhypnos och meditation är effektiva i att minska ångestkänslor och sänka blodtrycket.

Det här kan du göra på tio minuter: Se dina medmänniskor i ett nytt ljus (klicka på videon för att delta i experimentet). Leken går till på detta vis: En av personerna i Happy 100-gänget delade med sig av hur hon väljer att träna sitt sinne till att notera det positiva. Under dagen delar hon ut priser, tyst i sitt huvud, ibland högt: Vackraste blomman-priset, trevligaste chauffören-priset, mest fantastiska molnet-priset. Genom att leka denna lek tränar du ditt sinne till att se livets skönhet och mirakel, vilket förstås är en väldigt bra idé om du vill ha mer glädje och lycka i ditt liv.

Nu bollar jag över frågan till dig.

Vad gör dig lyckligare? Lämna en kommentar här nedan så att andra kan ta del av dina klokskaper.

Prenumerera på nyhetsbrevet och få de bästa filmerna och tipsen direkt till din inkorg0 Comments
Share Post
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Boka

Snacka med mig nu