Om hypnos

Allt du skulle vilja veta om hypnos – men varit för skraj för att fråga om

Hypnos är konsten att effektivt plantera en idé i det undermedvetna, att beröra människor på ett kraftfullt sätt och frigöra deras fantasi.

Är hypnotiserade människor i trans?

Nej. Det finns egentligen inget sådant som ”trance”. Ordet trance är vilseledande eftersom människor är varken sover eller är medvetslösa. Hypnotiserade människor är helt enkelt fysiskt och mentalt avslappnade. De upplever en ökad känsla av medvetenhet och en enastående, fokuserad koncentration och de reagerar på hypnotisörens röst och förslag.

Vad är hypnos?

Säg ordet ”hypnos” och många tänker på hypnosshower, fickur eller spiraler. I själva verket är hypnos ett naturligt tillstånd som påminner om dagdrömmeri. Hypnos är bara ett annat sätt att ta kontakt med det undermedvetna, att beröra människor på ett kraftfullt sätt och frigöra deras fantasi. Hypnos är konsten att plantera en idé i hjärnans receptiva undermedvetna sinne.

En hypnotiserad person behandlar information undermedvetet istället för medvetet. Det medvetna sinnet är mycket kritiskt och det undermedvetna sinnet är mer accepterande och kan tro på hypnotisörens suggestioner. Under hypnos så är det som om hjärnan tillfälligt avbryter sina ansträngningar att kritiskt validera inkommande sensorisk information, så att föreslagna beteenden och tankar sker. Det undermedvetna sinnet är som en dator ”“ det accepterar instruktioner okritiskt. Om en konflikt uppstår mellan ditt medvetna och undermedvetna sinne, så kommer ditt undermedvetna alltid att vinna.

Tillståndet påminner om det behagliga ögonblick som infinner sig mellan vakenhet och sömn. Ofta när människor är i hypnos så finner de att deras sinne är aktivt. De hör varje ljud. De finner att de kan motstå de förslag som de får, men de vill bara inte. De inser de också att de inte sover, och att de kan minnas allting. Alla dessa faktorer leder människor till att tro att de inte var hypnotiserade när de i själva verket var det.

Sover en hypnotiserad person?

Nej. I motsats till vad du sett i Hollywoodfilmer sover inte hypnotiserade personer. De är varken medvetslösa eller viljelösa zombies. Snarare är de hyperkoncenterade. Hypnos är att blir så absorberad av någonting att man glömmer bort tid och rum. Har du någonsin varit så engagerad i en film att du inte hört att personen intill dig försökt prata med dig? Detta är en lätt form av hypnos. Människor går per automatik går in i ett hypnotiskt tillstånd många gånger varje dag: när de drömmer sig bort med kaffekoppen i handen eller när du kört bil och passerat en avfart utan att märka det. Du har säkert kört bil på natten och fastnat med blicken på de vita linjerna? Hjärnan har då blivit uttråkad och trött och du ”försvinner” in i dig själv eller dagdrömmer.

Är hypnos magi?

Nej. En hypnotisör äger inga superkrafter och trollbinder inte sina deltagare med någon form av magi. En hypnotisör använder bara sina färdigheter och den häpnadsväckande kraften som redan bor inne i var och en av deltagarna.

Hur känns det att bli hypnotiserad?

Förvånansvärt välbekant. En hypnotiserad person känner sig rofylld och djupt avslappnad, både fysiskt och mentalt. Vissa beskriver känslan som antingen svävande eller tung och djupt avslappnad. Det är därför man ser folk på scenen sitta ihopsjunkna – deras kroppar är så avslappnade att de inte bryr sig om att sitta upprätt. När du kommer ur hypnosen känner de sig pigga och alerta, som om de tagit en behaglig tupplur.

Framför allt är hypnos roligt. Hypnotiserade människor säger att de känner en barnslig frihet på scen. Denna frihet är vad som ger dem möjlighet att göra lekfulla saker på scenen. Folk vet att de kan välja att avbryta samarbetet när som helst, men gör det inte eftersom de mår så bra och har så roligt. Att bli hypnotiserad på scenen är som att befria den spontana, bekymmerslösa komiska talangen som lever och frodas i oss alla. Hypnotiserade människor på scen är friare och mer utåtriktade än de annars skulle vara.

Varför tycks vissa människor tvivla på hypnos?

Rädslor och missförstånd. Enkelt uttryckt – därför att hypnos ser annorlunda ut än det känns. Majoriteten av Sveriges befolkning har aldrig blivit hypnotiserade så de vet inte vad det innebär eller hur det känns. Men när de väl upplever detta behagliga tillstånd försvinner deras ängslan.

Kommer en hypnotiserad person avslöja sina hemligheter?

Nej. Hypnos är inget sanningsserum. Faktum är att en hypnotiserad person ljuger bättre eftersom de i detta tillstånd är mer kreativa.

Är deltagarna i en hypnosshow verkligen hypnotiserade eller låtsas de?

De är hypnotiserade. De hypnosföreställningar som du har sett på scen eller TV är på riktigt. Personerna låtsas inte. De saker folk gör på scen är sådant de skulle göra i sitt normala liv, om de bara fick tillräcklig uppmuntran. Deltagarna är medvetna om vad de gör och kan sluta när som helst. Efter att ha deltagit brukar människor förklara att det kändes som om en del av dem såg någon annan göra upptågen på scenen och att de gladeligen gick med på förslagen. De var medvetna om vad som pågick hela tiden, och kunde ha slutat när som helst om de ville.

Det händer sällan men ibland låtsas vissa deltagare vara hypnotiserade. De brukar lämna scenen så småningom. Att låtsas vara hypnotiserad är jobbigare än att bara följa de hypnotiska suggestionerna. Erik Olkiewicz är en skicklig hypnotisör. Han ser vilka på scenen som är hypnotiserade och passar i en hypnosföreställning. Han behåller de bästa deltagarna på scenen och skickar resten tillbaka till sina platser. På så sätt kan både deltagarna och publiken njuta av showen, fast på olika sätt.

Är hypnosshower fejk eller riggade?

Nej. Det är en vanlig missuppfattning om showhypnos. Många hypnotisörer, bland annat Marc Savard, Erik Olkiewicz hypnoslärare i Las Vegas har 300 föreställningar om året och uppträder sex kvällar i veckan. Tänk vilket arbete det skulle innebära att rigga en show – från att anställa någon att delta till att tussa ihop den personen med vänner som hejar på dem. Tänk bara på kostnaden om all världens hypnotisörer tvingades ha en stor stab som varje dag castade hundratals människor som betalades till att spela med. Det faller på sin egen orimlighet. Hypnos är ett verkligt fenomen, det är vår drömtid. Det är därför tv-reklam fungerar och det är vad som tillåter oss att fly verkligheten och leva i en drömvärld under en kort period.

Kan en person bli hypnotiserad mot sin vilja?

Nej. En person inte kan bli hypnotiserad mot sin vilja. Om en person motsätter sig att bli hypnotiserad så kommer denne inte att bli hypnotiserad. Hypnos kräver samtycke. I branschen kallas denna överenskommelse mellan deltagare och hypnotisör för ”det hypnotiska kontraktet”.

Kan en person fastna i hypnos på obestämd tid?

Nej, det är omöjligt! Alla kommer ut ur hypnos. Kom ihåg att deltagaren gick in i hypnos frivilligt. Eftersom han valde att gå in i hypnos kan han på samma sätt bestämma sig för att komma ur den. Man kan inte ”fastna” i hypnos mer än man kan ”fastna” i vakenhet eller ”fastna” i sömn. Det är ett naturligt tillstånd vilket på ett naturligt sätt ger vika för andra tillstånd efter ett tag. Även om en deltagare skulle lämnas kvar i det hypnotiska tillståndet skulle de vakna upp helt på egen hand. Hypnos är ett ofta missförstått fenomen som i grunden är en övning i djup meditation. Av praktiska skäl avslutar hypnotisörer uttryckligen deltagarnas hypnos, men även om så inte skulle ske skulle deltagarna antingen somna eller återgå till full vakenhet. Om brandlarmet skulle ljuda skulle deltagaren kliva ur hypnosen ögonblickligen.

Om jag kan höra hypnotisören, då är jag inte hypnotiserad, eller hur?

En hypnotiserad person kan höra allt som hypnotisören säger. En hypnotiserad person kan ofta uppfatta ljud de inte skulle kunna höra i naturligt vaket tillstånd eftersom människans sinne förstärks i hypnos. Betänk detta: Om den hypnotiserade personen förlorat all kontakt med hypnotisören, hur kan han då följa dennes instruktioner?

Kan alla bli hypnotiserade?

Ja. Alla kan bli hypnotiserade förutsatt att de vill bli det, har normal intelligens och förmågan att följa enkla instruktioner. Hypnos är inte något en person ”gör” mot någon annan. Hypnos är snarare något som människor gör tillsammans. Det kräver samarbete. Intelligenta människor går oftast snabbare och djupare in i hypnos eftersom de har större tillgång till sin fantasi och är bättre på att följa instruktioner.

Kan en person bli hypnotiserad mot sin vilja eller göra något mot sin vilja?

Ingen kan bli hypnotiserad mot sin vilja. Om människor hade kunnat bli det skulle hypnos ha varit den mest välbevarade hemligheten på planeten. Hypnos kräver samförstånd. Hypnotisören bistår deltagaren som sedan hypnotiserar sig själv.

Nu vet jag precis vad du tänker ”“ och svaret är nej. Du kan inte hypnotisera någon till att råna en bank eller mörda någon.

Hur länge håller en hypnotisk suggestion i?

Det beror på vilken typ av hypnos som används. Om det är hypnos i terapeutiskt syfte, så är suggessionerna permanenta. Om en person till exempel hypnotiseras till att bli kvitt sin ormfobi så kommer den fobin vara borta genom denna typ av hypnos. Om det är underhållningshypnos så är effekterna tillfälliga och övergående. Detta eftersom suggessionerna är så märkliga. Det undermedvetna håller inte fast vid konstiga förslag särskilt länge. Vi ska också komma ihåg att människor är motvilliga till förändring även fast det skulle ge personen positiva resultat.

Ger det några bieffekter att bli hypnotiserad i en hypnosshow?

Nej. Den enda bieffekten är att människor kommer fram till deltagarna för att säga hur roliga de var i showen. Erik Olkiewicz tar bort alla hypnotiska förslag innan deltagarna lämnar scenen. Han stannar kvar i 30 minuter efter en föreställning för att besvara eventuella frågor.

Är hypnos eller hypnosshower farliga?

Nej. Hypnos är lika säkert som att sitta och dagdrömma i fotöljen hemma, eller ligga på en filt i parken och se molnen passera, eller känslan av att förlora sig i en spännande film. Hypnos är inte farligare än sömn. På scenen gör Erik Olkiewicz sitt bästa för att skydda deltagarna från att skada sig själva. När de står upp och rör sig runt på scenen, gör de det med öppna ögon.

Människor tycks tro att de utsätter sig för någon form av ytterligare risk genom att delta i en hypnosshow, men det är helt enkelt inte sant. Hypnos är ett naturligt tillstånd som vi upplever dagligen. Bara för att du väljer att göra det på scen förändrar ingenting. Farorna är de samma gamla vanliga som drabbar människor i en mängd olika miljöer.

Om scenen har trappor, så antar jag att man kan snubbla och falla när man använder dem, precis som du skulle varje gång du använder trappor någon annanstans i världen. Om du hoppade av scenen istället för att använda trapporna så kan du skada dig själv, antar jag. Men detta är samma typ av faror som skulle finnas om du kallades upp på scenen vid en trolleriföreställning med Joe Labero eller för att vara med i en komikers sketch. De är inte exklusiva för hypnos.

En bra hypnotisör bör försäkra sig om att scenen är säker för deltagarna. Jag granskar scenen före varje show och avlägsnar sådant som skulle kunna få deltagarna att snubbla. Jag använder sunt förnuft. Jag filtrerar varje hypnossketch genom att fråga mig själv om jag skulle misstycka om jag syntes fullfölja en viss suggession. Vanligtvis blir svaret ”Nej”. Därför blir mina hypnosshower roliga utan att bli pinsamma.

En deltagare måste ta hand om sig själv på samma sätt som han eller hon gör all annan tid. Eftersom hypnos är ett medvetet tillstånd behåller denne sin balans och muskelkontroll hela tiden.

Kom ihåg detta: Det finns ingen fullständigt säker aktivitet där frivilliga ur publiken ombeds delta. Hypnosunderhållning är varken mer eller mindre säker än en dag på stranden eller Gröna Lund.

Med detta sagt så gör jag allt för att upplevelsen varje gång ska vara angenäm, säker och underhållande för såväl deltagarna som publiken.

Vi vill inte genera våra delagare. Varför verkar det som om deltagarna inte skäms av att utföra de suggestioner de får?

En persons undermedvetna är bokstavligt. Det har ingen humor. Det kan inte skilja sant från falskt, fakta från fantasi, rätt och fel. Dessutom så finns det inget som är pinsamt på riktigt. Förlägenhet är en subjektiv känsla. Bara för att du skäms för en hypnotiserad person som beter sig fånigt betyder inte att hon eller han känner så. Lägg därför inte din förlägenhet eller dina åsikter om vad som är lämpligt på deltagarna och deras hypnotiska upptåg. Alla mina hypnotiserade gäster på scenen behandlas på det sätt jag skulle vilja bli behandlad – med omsorg och respekt.

Vilken typ av personer är perfekta för att delta i en hypnosshow?

Vanliga människor som du och jag. De bästa deltagarna har livlig fantasi, är kreativa och är unga, både fysiskt och mentalt.

Kommer deltagarna i showen ihåg allt?

Ja. Vanligast är att man efter hypnosen minns allt man gjort och sagt, med undantag för vissa detaljer. Detta har att göra med att man inte är lika uppmärksam. Det går däremot att instruera en person i djup trans att inte minnas.

Hur mår deltagarna efter föreställningen?

Underbart. Som om de har sovit i flera timmar och drömt härliga drömmar som de kommer ihåg och mår bra av.

Kommer en blyg person bli vild på scen?

Ja, en del blir det. Det kritiska medvetandet som dominerar vår vardag hämmar oss. Om jag bad dig berätta en rolig historia så skulle du kanske svara att du inte är bra på att dra vitsar. Men om du var hypnotiserad och jag föreslog för ditt undermedvetna att du kan dra ett skämt så skulle du göra det utan tvekan och utan hämningar.

Hur kan någon hypnotiseras till att till exempel tro att han eller hon är en ballerina?

En person som befinner sig i det hypnotiska tillståndet är mottaglig för förslag. En av de främsta anledningarna till detta är att i trance kan du bara koncentrera dig på en sak i taget. Om jag till exempel sa till en icke-hypnotiserad person att hon är en nätt ballerina, och hon inte var det, skulle hon tycka att jag snackade strunt. En hypnotiserad person kan däremot inte ägna lika mycket kraft åt att avgöra om det jag säger är sant eller falskt, eftersom hon är helt fokuserad på att hon är en ballerina. Reslutatet är att deltagaren skuttar ur sin stol och utför ett par vackra piruetter på scenen.

Kan man hypnotisera sig själv?

Ja. Det kallas självhypnos och är lätt att lära sig. Då kan du lätt ändra saker som gör ditt liv roligare, hälsosammare och mer kärleksfullt. När man lär sig självhypnos, lär man sig att framkalla ett annorlunda medvetandetillstånd som betyder att man blir absorberad och koncentrerad inuti sig själv i stället för att ha sin uppmärksamhet utanför sig själv. Enklaste sättet att öva är att lyssna regelbundet på en självhypnos-cd. Jag rekommenderar Lars-Eric Uneståhls ”Mental grundträning”.

Kan du rekommendera en skicklig klinisk hypnosterapeut?

Ja, vänd dig till Svenska Föreningen för Klinisk Hypnos. En lista på behandlare med hypnoskompetens finns på SFKH:s hemsida: www.hypnosforeningen.se.

Varför tycker vissa människor inte om hypnosshower?

Det kommer alltid att finnas de som ogillar scenhypnos, liksom det finns de som ogillar barn, hundar och kärlek. Det finns människor som tycker om att äta lera, vilket jag aldrig kommer att förstå. Hypnosshower är i slutändan ren underhållning. Att se det som något annat är att helt missa poängen. Publiken består av betalande vuxna, myndiga personer som är fullt medvetna om vad de kan förvänta sig och vad det innebär att delta på scen. Människor har självfallet rätt att vara skeptiska eller ha en föraktfull inställning till scenhypnos, precis som de har rätt att avfärda stand up-comedy, magi eller någon annan form av underhållning. Men att se scenhypnos som fel är oacceptabelt. Det är en form av underhållning som du njuter eller inte njuter av, och allt handlar till syvene och sist om din personliga smak.

Förutom underhållning, vad mer kan man använda hypnos till?

En hypnotisör eller NLP-coach kan hjälpa människor sluta röka, gå ner i vikt, förbättra sina idrottsliga prestationer, bli bättre talare eller göra sig av med en fobi tack. Jag har själv hjälpt människor till att uppnå det dem vill med den typen av mental träning.

Boka

Snacka med mig nu